Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δελτίο τύπου παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη "Σε άγονη γη ...9+3 διηγήματα" (+φωτό)



Αθήνα, Δευτέρα 20/2/2017




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Θέμα: Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη, «Σε άγονη γη …9 + 3 διηγήματα»


Παρουσία πλήθους κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Σπύρος Αποστόλου» του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματέρου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20/2  η παρουσίαση του βιβλίου  του Αντώνη Ανυφαντάκη με τίτλο: «Σε άγονη γη …9 + 3 διηγήματα». Η εκδήλωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών τόσο σε όγκο, όσο και σε ποιοτικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εμπεριστατωμένες και πλήρεις σε νοήματα αναλύσεις των εκλεκτών ομιλητών, τελούσε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.


Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα σύντομο πρόλογο της δημοσιογράφου κας Πηνελόπης Γαβρά, η οποία ήταν και η συντονίστρια της βραδιάς, που είπε λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμό του Δήμου κ. Περικλή Παπαγεωργίου, που χαιρέτησε την εκδήλωση ως οικοδεσπότης. Στην συνέχεια την το λόγο πήρε, τιμώντας ιδιαίτερα με την παρουσία του, αλλά και με όσα με ιδιαίτερη αγάπη είπε, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης – εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.
Το κυρίως μέρος του προγράμματος  ξεκίνησε με την εξαιρετική και βαθιά ανάλυση του βιβλίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ο οποίος μίλησε και με την ιδιότητα του φιλολόγου, δίνοντας έμφαση στα σημεία εκείνα του βιβλίου που η ανθρώπινη φύση δοκιμάζεται από τα προβλήματα της ζωής και προσπαθεί να επιβιώσει ως μονάδα μέσα σ’ ένα σύνολο πολλές φορές ξένο κι εχθρικό, θίγοντας παράλληλα πολύ εύστοχα, θέματα της σύγχρονης θεολογίας και του ρόλου που καλείται να παίξει η Εκκλησία ως αρωγός του σύγχρονου ανθρώπου σ’ ένα ασταθές κοινωνικό περιβάλλον.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μίλησε γενικότερα για την τέχνη του διηγήματος, επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα σημεία του έργου, με μια ματιά έντονα οξεία και κριτική.
Ακολούθησε η ιδιαίτερα τρυφερή ανάλυση του βιβλίου από την Ευρωβουλευτή κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στα ανθρωποκεντρικά μηνύματα των 12 διηγημάτων, προσεγγίζοντας το βιβλίο από μια οπτική ανάλυσης των ηρώων όχι ως μεμονωμένα άτομα, αλλά ως διαχρονικά σημεία αναφοράς συγκεκριμένων παθογενειών της ίδιας της κοινωνίας.
Η Βουλευτής Β’ Αθηνών κα Σοφία Βούλτεψη έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών με μια στιβαρή ανάλυση του βιβλίου, η οποία βασίστηκε στην εμπεριστατωμένη αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που προσπάθησε να περάσει ο συγγραφέας και στάθηκε ιδιαίτερα στους συμβολισμούς που κρύβουν οι ιστορίες αυτές, οι οποίες είναι σαφέστατα επηρεασμένες από τους μεγάλους συγγραφείς της κλασσικής λογοτεχνίας. Τέλος η κα Βούλτεψη μίλησε προσωπικά για τον συγγραφέα, υπογραμμίζοντας πως η φιλική οικογενειακή τους σχέση την διευκόλυνε ν’ απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα μπορούσε εύλογα να της δημιουργήσει το κείμενο, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου γραφής, κάνοντας έτσι πιο ευχάριστο το διάβασμα μιας σειράς ιστοριών αρκετά σκληρών, αλλά βαθιά αληθινών.
Ανάμεσα στις σημαντικότατες ομιλίες της παρουσίασης διαβάστηκαν με τρόπο μοναδικά θεατρικό αποσπάσματα του βιβλίου από την ηθοποιό κα Ολύνα Ξενοπούλου, τα οποία εντυπωσίασαν το κοινό.
Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας κ. Αντώνης Ανυφαντάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους διοργανωτές και το κοινό για την εγκάρδια παρουσία, μοιράστηκε μαζί τους τις σκέψεις και τις εσωτερικές του αναζητήσεις, που τον οδήγησαν στο να μεταφέρει στο χαρτί, με τον τρόπο αυτό, τους 12 ήρωες των ιστοριών του και στην δική του προσωπική ανάγκη να τους «σκιτσάρει» μ’ ένα 
τρόπο λιγότερο φαινομενικά αισιόδοξο, αλλά βαθιά ρεαλιστικό, που βάζει στο κέντρο της ζωής που θέλει να περιγράψει όχι το εύκολο κι εύπεπτο περιτύλιγμα, αλλά την ουσία που κρύβεται στο εσωτερικό και καθορίζει την πορεία του καθενός στο μικρόκοσμο που υπάρχει γύρο του και στην ανάγκη του άλλοτε να την αλλάξει κι άλλοτε να την ακολουθήσει απαρέγκλιτα μέχρι το τέλος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νίκος Σαράντης, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας & Νέας Γενιάς του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Θεόδωρος Μαξούρας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού κ. Περικλής Παπαγεωργίου, ο π. Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτρης Μπουραϊμης, η π. Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εύπολις» Δήμου Φυλής κ. Γιώργος Αβράμης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Φυλής  κα Ιωάννα Σπυρίδωνος Πίνη και ο κ. Σταμάτης Αβράμης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Δήμου Φυλής «Η Μεγαλόνησος» κ. Βασίλης Στεφανουδάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φυλής «Φυλασία» κα Ιωάννα Τσεβά, πλήθος Ιερέων, επιστημόνων και πολιτευτές της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.Εξαιρετική υπήρξε τέλος η κάλυψη της εκδήλωσης και η δημοσιογραφική της επιμέλεια, από το στάδιο ακόμα της προετοιμασίας, από τις εφημερίδες «Δυτική Όχθη», «Πιτσούνι city» και «Αχαρνόραμα», τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.