Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πνιγμένα στις νταλίκες τα Άνω Λιόσια - Σοβαροί κίνδυνοι για πεζούς και οδηγούς


Τριαξονικές νταλίκες, μπετονιέρες και φορτηγά κάθε είδους και μεγέθους περνούν καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου από τους κεντρικούς και μη δρόμους της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων του νέου Δήμου Φυλής, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο πεζούς και οδηγούς. Τι κι αν υπάρχει νόμος που ορίζει το μέγεθος των οχημάτων που επιτρέπεται να περνούν μέσα από κατοικημένες περιοχές, τι κι αν νταλίκες και φορτηγά με ρυμουλκούμενο φορτίο απαγορεύεται κατηγορηματικά να διέρχονται μέσα από δρόμους πόλεων, το ελληνικό μεγαλείο κυριάρχησε και πάλι και οι αρχές τοπικές και κεντρικές είτε αδιαφορούν, είτε αγνοούν, είτε δεν θέλουν να ασχοληθούν με το πρόβλημα για λόγους ψηφοθηρίας, βάζοντας τη ζωή των πολιτών σε κίνδυνο και μετατρέποντας τους δρόμους της πόλης σε εθνικές οδούς διέλευσης βαρέων οχημάτων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο Δήμος Φυλής και ο Δήμος Αχαρνών είναι οι πρώτοι σε προσπέλαση βαρέων οχημάτων στην Αττική. Φυσικά, η τροχαία κάνει τα στραβά μάτια στις παράφορες παραβιάσεις του ΚΟΚ από τους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα νόμους και κυκλοφοριακές διατάξεις.
Μετά από έρευνα του συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Δημήτρη Ανυφαντάκη, περίπου 1.000 βαρέα οχήματα διαφόρων τύπων περνούν καθημερινά από τα Άνω Λιόσια και συνωστίζονται, δημιουργώντας τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα και ατυχήματα σε μερικές από τις κεντρικότερες οδούς της πόλης. Οι δρόμοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι: Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λεωφόρος Φυλής, οδός Σκαλκώτα, οδός Διονυσίου Σολωμού, οδός Οδυσσέα Ελύτη, οδός Αχαρνών, οδός Αιγαίου Πελάγους, οδός Κρητικού Πελάγους.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα τα τροχαία ατυχήματα με θύματα οδηγούς Ι.Χ. που παρασύρονται από βαρέα οχήματα, κυρίως στην πλατεία συντριβανίου ή κυκλικό κόμβο Άνω Λιοσίων, όπου οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι ανύπαρκτες και η μη τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών εγκληματική, είναι καθημερινό φαινόμενο.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα τροχαία μικρής κλίμακας στο συγκεκριμένο σημείο ξεπερνούν τα 11.
Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι και το κυκλοφοριακό έμφραγμα που προκαλείται στον κόμβο από δυσκίνητες νταλίκες τις ώρες αιχμής, 8-11 το πρωί και 2-4 το μεσημέρι, με τα οχήματα να παραμένουν ακινητοποιημένα στο δρόμο για αρκετή ώρα και τις ουρές να αριθμούν μήκος έως και 1 χλμ γύρω από το σημείο.
Ασφαλώς, στα αρνητικά και εξαιρετικά επικίνδυνα χαρακτηριστικά του εν λόγω φαινομένου δεν θα μπορούσε να μην είναι και το γεγονός ότι οι προαναφερθέντες δρόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και φθορών του οδοστρώματος από τη διέλευση οχημάτων με μεγάλο βάρος, ζημιές οι οποίες είναι επικίνδυνες για τα μικρότερα οχήματα και φυσικά για την τσέπη των φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αποκατάσταση φθορών του οδικού δικτύου των πόλεων που προκαλούνται από οχήματα που δεν θα έπρεπε να διέρχονται από αυτές.
Το θέμα επιφυλάσσεται να φέρει σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων ο Σύμβουλος Δημήτρης Ανυφαντάκης, προσκομίζοντας τα στοιχεία και καλώντας την δημοτική αρχή να μεριμνήσει άμεσα για το σοβαρό αυτό ζήτημα.